σ΄αυτό το ιστολόγιο δημοσιεύονται διάφορες ιδέες, εργασίες και δραστηριότητες που αξιοποιούν παιδαγωγικά τα υπολογιστικά εργαλεία στα μαθήματά μας (έκτη δημοτικού)

επιστροφή στο "μάθε παιδί μου γράμματα"

Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

Παλατάκι: ένας πύργος μας ψιθυρίζει την ιστορία του

Κάποιος μας είπε ότι τα μαγισσάκια λατρεύουν τα παλιά κτήρια που στέκονται επιβλητικά και μας ψιθυρίζουν ιστορίες. Είπαμε κι εμείς λοιπόν να πάμε να το ψάξουμε στο Παλατάκι που βρίσκεται δίπλα στο σχολείο μας. Δεν το βρήκαμε εκεί, αλλά ανακαλύψαμε άλλα σπουδαία μυστικά...








Χτες η τάξη μας επισκέφτηκε, ένα χαρακτηριστικό ιστορικό μνημείο της πόλης μας, το Παλατάκι. Βρίσκεται στην οδό Καραϊσκάκη, στο Χαϊδάρι, κοντά στο σχολείο μας.
Πρόκειται για έναν πέτρινο πύργο που μοιάζει παραμυθένιος, γι’ αυτό και ονομάστηκε Παλατάκι αν και ποτέ δεν έζησαν εκεί βασιλιάδες. Το κτήριο είναι γερμανικής αρχιτεκτονικής και εξωτερικά φαίνεται σαν κάστρο. Είναι φτιαγμένο εξ΄ολοκλήρου από μεγάλες βαριές πέτρες, τοποθετημένες με ακρίβεια. Η βάση του είναι φαρδύτερη από την κορυφή του και στηρίζεται συνολικά σε έξι ογκώδεις κολώνες. Έχει βαριές ξύλινες πόρτες και παράθυρα καγκελόφραχτα.
Μπαίνοντας λοιπόν στο εσωτερικό του κτηρίου βλέπεις μια ξύλινη σκάλα που σε οδηγεί στους πάνω ορόφους. Με μεγάλη προσοχή ανεβήκαμε στον πρώτο όροφο και βρεθήκαμε σε μια εντυπωσιακή αίθουσα. Στο κέντρο της υπάρχει μια μεγάλη ξύλινη τραπεζαρία. Καθίσαμε στις αναπαυτικές της καρέκλες και παρατηρούσαμε το χώρο. Στο ταβάνι υπάρχουν υπέροχες οροφογραφίες γερμανικής τεχνοτροπίας, ενώ οι τοίχοι είναι βαμμένοι με έντονα χρώματα. Αυτό που δεσπόζει στην αίθουσα είναι το μεγαλοπρεπές τζάκι με την επιγραφή «κρείσσον φθόνος οικτιρμού» (καλύτερα να σε ζηλεύουν, παρά να σε λυπούνται). Θαυμάσαμε τον τεράστιο πολυέλαιο και τα χειροποίητα χαλιά. Όπως μας πληροφόρησαν, παρόμοια αίθουσα υπάρχει και στον επάνω όροφο και κάθε δωμάτιο έχει το δικό του τζάκι που το χρησιμοποιούσαν για θέρμανση.
Αυτό το επιβλητικό κτήριο ήταν η εξοχική κατοικία του Νικόλαου Νάζου. Χτίστηκε περίπου το 1860 και βρισκόταν μέσα σε ένα κτήμα με ελαιώνες, έξι χιλιάδων στρεμμάτων. Ο Νάζος, τηνιακής καταγωγής, φιλοξένησε πολλούς καλλιτέχνες της εποχής του, όπως ο Νικόλαος Γύζης (που έγινε και γαμπρός του) και ο Νικηφόρος Λύτρας. Επίσης λέγεται ότι συχνά φιλοξενούσε και το βασιλικό ζεύγος Όθωνα- Αμαλία, γιατί ο Όθωνας κυνηγούσε στο δάσος που υπήρχε τριγύρω. Αργότερα όταν ο Νάζος χρεωκόπησε, το κτήμα πέρασε στην ιδιοκτησία του Νικολάου Θων, αυλικού του βασιλιά Γεωργίου Α’. Επόμενος ιδιοκτήτης του ήταν ο Παληός, ενώ αργότερα το κτήριο χρησιμοποιήθηκε ως ψυχιατρική κλινική. Τότε έγιναν πολλές φθορές γιατί άσπρισαν όλους τους τοίχους και τοποθέτησαν κάγκελα στο εσωτερικό.
Στον εξωτερικό περίβολο του κτηρίου, υπάρχουν δυο ακόμη κτίσματα, που ήταν οι σταύλοι και ο ξενώνας της κατοικίας. Στον ξενώνα πριν από λίγα χρόνια ανακαλύφτηκαν κάτω από τις μπογιές των τοίχων οι υπέροχες τοιχογραφίες του Νικολάου Γύζη «οι τέσσερις εποχές». Βέβαια ο χειμώνας έχει καταστραφεί εντελώς. Ακόμα στην αυλή υπάρχουν πηγάδια καθώς και ένα άγαλμα του Γεωργίου Καραϊσκάκη και μια επιγραφή προς τιμήν του Κάρολου Φαβιέρου που αναχαίτισαν τις δυνάμεις του Κιουταχή στις 6 και 8 Αυγούστου του 1826.
Σήμερα το Παλατάκι , μετά από μακροχρόνιες διεκδικήσεις ανήκει στο Δήμο Χαϊδαρίου (από το 1985) και στεγάζει το Πνευματικό Κέντρο. Στους χώρους του φιλοξενείται η δανειστική δημοτική βιβλιοθήκη και γίνονται διάφορες εκδηλώσεις.
Φεύγοντας νιώσαμε περήφανοι για το μνημείο αυτό της πόλης μας και για τα μυστικά που μας ψιθύρισε εμπιστευτικά αυτός ο πύργος…

Το κείμενο είναι αποτέλεσμα ομαδικής γραφής, ύστερα από επεξεργασία και σύνθεση των κειμένων που έγραψαν τα παιδιά μετά την επίσκεψη. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τα παιδιά έκαναν ερωτήσεις και σημείωναν τα στοιχεία που θα χρησιμοποιούσαν στην περιγραφή τους, καθώς και το ειδικό λεξιλόγιο. Οι άξονες της περιγραφής ήταν:


12 σχόλια:

BOXER είπε...

ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ Η ΟΜΑΔΙΚΗ ΓΡΑΦΗ ΠΟΥ ΚΑΝΑΜΕ,
ΑΛΛΑ ΗΤΑΝ ΛΙΓΟ ΚΟΥΡΑΣΤΙΚΗ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ είπε...

αχ κα Τζουλια,
ακομα ποναει το χερι μου,απο το
πολυ γραψιμο.

κ.Τζούλια είπε...

ναι... έχετε δίκιο παιδιά...μας είπε πολλά μυστικά αυτός ο πύργος...άντε να τα καταγράψεις όλα αυτά!
και πού να ξεχάσουμε κάτι... κάποιος το θυμόταν και το γράφαμε.
εδώ τις δικές μας ιδέες κουραζόμαστε να γράφουμε, φανταστείτε τις ιδέες και τις σκέψεις όλων μας! Αλλά όμως ας μην έχουμε παράπονο. Η όμορφη αυτή επίσκεψη επισφραγίστηκε με ένα εξίσου όμορφο κείμενο που το φτιάξατε εσείς...
Εξάλλου είπαμε: " τα αγαθά κόποις κτώνται"

IZA είπε...

Σας αξίζουν παιδιά μου, πολλά-πολλά συγχαρητήρια και σε σας μα και στην τόσο άξια και δημιουργική δασκάλα σας. Μπράβο σας!

κ.Φωτεινή είπε...

Αχ Τζούλια πόσο σας ζηλεύω! Νοσταλγώ πολύ τα δυο χρόνια της συνεργασίας μας.
Παιδιά αυτή η χρονιά με την κ.Τζούλια θα σας μείνει αξέχαστη είμαι σίγουρη!

nancy...2o ALANIA A'3 4EVER!!!!! είπε...

κ.τζουλια,μασ λειπετε πολυ και σας σκεφτομαστε συνεχεια....αλλα και εδω στο 2ο...ΠΕΡΝΑΜΕ ΤΕΛΕΙΑ!!!!!!!!!να ξερατε μονο το τι σκανταλιεσ κανουμε....αλλο πραγμα...!!! καλη σας συνεχεια με τα παιδια της Στ' ταξης!!!!!

ΛΙΛΑ είπε...

Εγώ να δείτε κ. Φωτεινή πόσο τους ζηλεύω!
Παιδιά, είστε πολύ τυχερά. Εκμεταλλευτείτε αυτή τη τύχη σας όσο περισσότερο μπορείτε.
Καλά ταξίδια να έχετε!

Ανώνυμος είπε...

Καλά τα λέτε κυρία Φωτεινή . Εσείς τι κάνετε πώς είστε ; Και εγώ απόλαυσα πολύ τη συνεργασία που κάναμε μέσα σε αυτά τα ωραία τελευταία 2 χρόνια .

κ.Τζούλια είπε...

Φωτεινή μου, εμείς θα βρούμε πάλι τρόπους να συνεργαστούμε...
μια καλή ιδέα είναι να ξεναγήσουν οι μαθητές της έκτης στο Παλατάκι...
Τι λες;

κ.Τζούλια είπε...

Ίζα, είναι αμφίδρομη η σχέση η διδασκαλία, όπως κι εσύ το ξέρεις... όσα δίνεις, τόσα και περισσότερα παίρνεις...

την καλησπέρα μου

κ.Τζούλια είπε...

Νάνσυ κι άλλα αλάνια του 2ου Γυμνασίου (μεταξύ των οποίων κι ο γιόκας μου) χαίρομαι που περνάτε όμορφα στο νέο σχολειό σας. Χτες στη συνάντηση γονέων μιλήσαμε για το σχολείο σας και διαπίστωσα ότι είναι ένα σχολείο με δημοκρατικό και ελεύθερο πνεύμα και μου άρεσε πολύ αυτό. Να ξέρεις πως είστε πολύ τυχεροί γιατί άλλοι περσινοί συμμαθητές σας μου παραπονιούνται για τις καταστάσεις που αντιμετωπίζουν στα σχολειά τους, για ωριαίες αποβολές χωρίς λόγο κλπ.. Χαρείτε λοιπόν τις σκανταλιές σας, αλλά και τα μαθήματά σας... Ναι;;;

κ.Τζούλια είπε...

Λίλα τα ταξίδια είναι η αδυναμία μας...
και να φανταστείς μόλις χτες μάθαμε οι Ιθάκες τι σημαίνουν...

έχουμε ακόμη δρόμο....

την καλησπέρα μας